In het kader van: 'Van groente krijg je nooit genoeg!', een lekkere courgettesoep bij de lunch. Makkelijk, snel en Met Smaak!
Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 1 gele ui gesnipperd
- 1 teen knoflook gesneden
- 2 courgettes in stukjes
- 1 - 2 bouillonblokjes
- 1 - 2 eetlepels kruidenroomkaas
- water
- olie of boter
Benodigdheden: (soep)pan en staafmixer
Verwarm de olie of boter in een pan. Fruit hierin de ui en knoflook in 2 minuten. Voeg de courgette toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Voeg het water toe zodat de groenten net onder komen te staan. Voeg niet te veel toe anders wordt de soep te waterig (je kunt later altijd nog extra water toevoegen). Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook en laat deze 5 minuten koken. Voeg de roomkaas toe en pureer alles met de staafmixer.
Eet smakelijk!
Het is vandaag ‘eet-geen-dieren-dag’! Een dagje zonder vlees….wat eet je dan? Falafel!
Goudbruin gefrituurde balletjes op basis van kikkererwten met komkommer-knoflooksaus in een pitabroodje. Met dit recept heb je vanavond een heerlijke maaltijd op tafel.
Nodig:
- koekenpan of frituurpan
- keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten:
- blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
- 2 eieren
- 1 gesnipperde ui
- zakje peterselie, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 el sesamzaad
- 2 tl komijn (djinten)
- 2 tl koriander (ketoembar)
- zout
- 1 tl chilipoeder (naar smaak)
- 100 g bloem
- frituurolie
Pureer de kikkererwten in de keukenmachine. Als je met de staafmixer werkt, pureer de erwten dan in porties. Schep over in mengkom, voeg eieren, ui, knoflook, peterselie en sesamzaad toe. Breng op smaak met de specerijen en zout. Vorm met een lepel en natte hand telkens een balletje en rol door de bloem. Druk ze een beetje plat en leg ze een uurtje in de koelkast. Olie verhitten en de balletjes in porties goudbruin bakken. Uitlekken op keukenpapier.
Maak een sausje op basis van yoghurt met knoflook, peterselie en komkommer. Voor de echte liefhebber schep je daar 2 el tahin (sesampasta) door.
Vul een pitabroodje met wat ijsbergsla, rode uienringen, tomaat en 2-3 balletjes falafel.
Eet smakelijk!
Oh ja….falafel is ook kant&klaar te koop ;-)
Loop je ook wel eens een Turkse/Marokkaanse winkel in en zie je al die bakjes met kruiden en zaadjes waarvan je niet weet wat je er mee zou kunnen doen? Probeer dit dan eens! Dukkah is een noten-specerijenmengsel uit Egypte. Je kunt schijfjes komkommer erin dopen, het over tomaatjes strooien, over salades, gekookte groenten, omelet of je broodje erin dopen. Eenmaal geproefd en je bent verkocht!
Ingrediënten:
- 150 g hazelnoten
- 150 g amandelen
- 2 tl karwijzaad
- 2 tl korianderzaad
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl nigellazaad (zwart sesamzaad)
- 1 tl zeezout
Nodig:
- Keukenmachine/blender
- Koekenpan
Rooster eerst de noten in een droge koekenpan. Als de hazelnoten en amandelen nog een velletje hebben, leg ze dan na het roosteren op een schone theedoek en wrijf ze stevig heen en weer tussen de doek. De velletjes laten makkelijk los.
Rooster dan de zaadjes tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat alles even afkoelen.
Doe alles bij elkaar met het zout in de keukenmachine en maal alles fijn.
Serveer de dukkah in een mooie schaal bij de maaltijd of als tussendoortje. Doop je broodje eerst even in de olijfolie en dan in de dukkah.
Dukkah blijft enkele weken goed in een afgesloten trommel.
Kleurige salade voor bij de BBQ
Ingrediënten:
2 avocado’s
1 rijpe mango 150 gr surimisticks (imitatie-krab)
1 komkommer
2 rode paprika’s
4 stengels bleekselderij
Voor de dressing:
1-2 cm gember
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel kerrie
Snijd alle ingrediënten in stukjes. Meng de mayonaise en yoghurt door elkaar. Rasp de gember en voeg deze samen met de kerrie toe aan het mayo-yoghurt mengsel. Alles door elkaar husselen en klaar. Smakelijk eten!