Boekweit is geen graansoort. Het wordt wel vaak zo gebruikt en wordt daarom een pseudo graan genoemd. Het is een kruidachtige plant waarvan de zaadjes gebruikt worden. Ze hebben een milde, zachte, nootachtige smaak en zijn glutenvrij. Voedzaam en gezond! Te koop bij supermarkt en reformwinkels als hele korrel, grutten en als meel. De hele korrel kan gekookt worden en gegeten worden in plaats van rijst. 

Hieronder volgt een recept voor koekjes die in de koekenpan gebakken worden. Als je geen brood eet vanwege een gluten-intolerantie zijn deze koekjes ideaal als ontbijt of lunch. Maak een voorraadje en bewaar ze in een afgesloten trommel in de koelkast. Je kunt ze altijd weer even in de pan opwarmen.

Ingrediënten:
150 g boekweitgrutten
50-100 ml kokend water
1 ei
1 tl bakpoeder glutenvrij (dr. Oetker of Natufood)
Klontje roomboter
zout
1 geprakte banaan of 1 el rietsuiker
Hand rozijnen
Hand gedroogde cranberries
Hand gehakte walnoten of pecannoten
Zonnebloemolie of arachide-olie om in te bakken

De grutten overgieten met het kokende water, niet alles tegelijk. Goed roeren en even laten wellen. Zonodig nog wat water toevoegen en alle klontjes eruit roeren. Rozijnen en cranberries erbij en evt. nog water om deze mee te laten wellen. Boter toevoegen. Even af laten koelen. Ei, zout en bakpoeder er door roeren. Banaan en noten erbij. Goed mengen.
In koekenpan de olie verhitten. Met lepel bolletjes in de pan scheppen en even plat drukken. Aan beide kanten goudbruin bakken en op een vel keukenpapier af laten koelen.
Tip: een schepje anijszaad…

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70