Boekweit is geen graansoort. Het wordt wel vaak zo gebruikt en wordt daarom een pseudo graan genoemd. Het is een kruidachtige plant waarvan de zaadjes gebruikt worden. Ze hebben een milde, zachte, nootachtige smaak en zijn glutenvrij. Voedzaam en gezond! Te koop bij supermarkt en reformwinkels als hele korrel, grutten en als meel. De hele korrel kan gekookt worden en gegeten worden in plaats van rijst.
Hieronder volgt een recept voor koekjes die in de koekenpan gebakken worden. Als je geen brood eet vanwege een gluten-intolerantie zijn deze koekjes ideaal als ontbijt of lunch. Maak een voorraadje en bewaar ze in een afgesloten trommel in de koelkast. Je kunt ze altijd weer even in de pan opwarmen.
Ingrediënten:
150 g boekweitgrutten
50-100 ml kokend water
1 ei
1 tl bakpoeder glutenvrij (dr. Oetker of Natufood)
Klontje roomboter
zout
1 geprakte banaan of 1 el rietsuiker
Hand rozijnen
Hand gedroogde cranberries
Hand gehakte walnoten of pecannoten
Zonnebloemolie of arachide-olie om in te bakken
De grutten overgieten met het kokende water, niet alles tegelijk. Goed roeren en even laten wellen. Zonodig nog wat water toevoegen en alle klontjes eruit roeren. Rozijnen en cranberries erbij en evt. nog water om deze mee te laten wellen. Boter toevoegen. Even af laten koelen. Ei, zout en bakpoeder er door roeren. Banaan en noten erbij. Goed mengen.
In koekenpan de olie verhitten. Met lepel bolletjes in de pan scheppen en even plat drukken. Aan beide kanten goudbruin bakken en op een vel keukenpapier af laten koelen.
Tip: een schepje anijszaad…
4 personen
Ingrediënten:
- 350 g risottorijst
- 2 el olijfolie
- 1 fijngesneden ui
- 2 el verse tijm
- 1 glas droge witte wijn + half glaasje extra
- ongeveer 1 liter water
- blokje kippenbouillon
- geraspte Parmezaanse kaas
- courgette, champignons, boontjes, broccoli
Uitjes zachtjes fruiten in de olijfolie tot ze glazig zijn. Tijm van de takjes rissen en bij de uitjes doen. Rijst toevoegen en even omscheppen. De wijn er bij gieten en in laten koken. Bouillonblokje boven de rijst in stukjes breken. Water in scheutjes toevoegen, steeds roeren tot al het water opgenomen is. Ondertussen nippen van half glaasje wijn. Proeven of de rijst op smaak en gaar is. De buitenkant van risottorijst is zacht, de binnenkant mag nog een beet hebben. In een mooie schaal opdienen en royaal bestrooien met verse parmezaan. Eventueel nog wat extra tijm.
Broccoli en boontjes even gaar koken. Courgette in blokjes en champignons aanbakken in 2 el olijfolie, broccoli en boontjes toevoegen. Peper en zout naar smaak.
Stukje gebakken kipfilet gerold in plakje parmaham of gegrild geitenkaasje erbij ...mmm!!!
Eenvoudig en lekker!
4 personen
ingrediënten:
- 1 flespompoen
- 1 bloemkool
- 500 g rundergehakt
- uitje en teen knoflook
- lekkere scheut milde olijfolie
- 2 tl ras-el-hanout
- zout en peper
Gehakt rul bakken in de wok, gesnipperd uitje en knoflook meefruiten. Pompoen wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in kleine blokjes snijden. Bij gehakt voegen. Bloemkool wassen en in kleine roosjes snijden, ook in de wok. Zout, peper en ras-el-hanout toevoegen. Het mengsel 10 minuutjes met deksel zachtjes laten stoven, af en toe omscheppen. Voor een zoetige smaak een lepeltje bruine suiker erbij...Eet smakelijk!
Een snel en smakelijk recept met gezonde, vette vis!
4 personen
Ingrediënten:
- 2 hele gerookte makrelen of 4 filets
- 1/2 kopje ketjap
- 1 à 2 tl sambal
Op een oude krant de makrelen schoonmaken (openklappen en graten met punt van mes of vork eruit halen) en in mootjes in een ovenschaal leggen. Sausje maken van ketjap en sambal (naar smaak) en over de makreel verdelen. In de oven op 180 graden, ongeveer 20 minuten. Lekker met zilvervliesrijst en roerbakgroenten. Echt jummie!