Probeert u al lange tijd aan uw gewicht te werken? Wilt u afvallen of juist in gewicht aankomen? Veel mensen hebben niet het gewicht wat ideaal zou zijn voor hun lengte of gezondheid, oftewel een gezond BMI

 

Overgewicht en obesitas

Bijna de helft van de Nederlanders van 19 jaar en ouder heeft overgewicht (inclusief obesitas). Te zwaar zijn kan je dagelijks leven flink belemmeren. Kleding die te krap zit, constant nadenken wat wel en niet te eten, onzekerheid over je uiterlijk, slechte conditie, benauwdheid, fysieke  beperking... Allemaal punten die linken met het teveel aan gewicht. Maar hoe kom je er vanaf?

Veel cliënten verwachten een strikte lijst van de diëtist van wat ze wel en wat ze niet mogen eten. Het zou zeer makkelijk zijn als dat zo zou werken. Een eetpatroon dat in de loop der jaren is opgebouwd gooi je niet zomaar om. Daarbij schuilt er vaak meer achter het opgebouwde gewicht. Ingesleten eetgewoontes, eten door stress of emoties, door tegenstrijdige adviezen uit omgeving of media niet meer weten wat te eten... Wij helpen je op weg om je gewoontes op een praktische en haalbare manier te doorbreken en zo te werken aan je gewicht.

Wanneer je veel te zwaar bent en je BMI boven de 30 is, spreken we van obesitas. Bereken hier je BMI. Ruim 1 op de 10 Nederlanders heeft obesitas. Bij obesitas is de vetopstapeling zo groot dat deze leidt tot gezondheidsrisico’s als:

  • diabetes mellitus type 2
  • hart- en vaatziekten
  • kanker
  • aandoeningen aan het bewegingsapparaat (zoals slijtage aan knieën en rug)
  • andere gezondheidsproblemen (zoals slaapapneu, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en huidproblemen)

 

Ondergewicht en ondervoeding

Ondergewicht houdt in dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Je bent dan te licht voor je lengte. Dit te lage gewicht kan een risico op de gezondheid vormen. Er kunnen tekorten ontstaan in essentiële voedingstoffen, de weerstand gaat achteruit en men heeft minder energie. Het is dan ook belangrijk om in gewicht aan te komen en de voedingstoestand te verbeteren.

Bij ondervoeding hoeft er geen sprake te zijn van een te laag gewicht. Bij ondervoeding is men in korte tijd onbewust veel afgevallen (meer dan 5 kg in 6 maanden). Wanneer iemand in korte tijd onbewust veel afvalt moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn: onderliggende ziekte, een traumatische gebeurtenis, fysieke problemen met eten, plotselinge afname eetlust, een eetstoornis of depressiviteit.

Bij ondervoeding bevindt het lichaam zich in een katabole(afbraak) toestand. Dit betekent dat niet de vetreserves worden aangesproken (zoals bij bewust afvallen gebeurt), maar de spieren worden aangesproken. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan van afname energie, gebrek eetlust, sociale beperking etc. Waardoor de ondervoeding in stand wordt gehouden.

Dieetvoeding

Soms is het nodig om naast de gewone voeding (tijdelijk) aanvullende dieetvoeding in te zetten. Dit zijn energie- en eiwitverrijkte producten met essentiële vitamines en mineralen. Bij aversie tegen eten, gebit- en slikproblemen of afname eetlust is dit een mogelijkheid om zoveel mogelijk een goede voedingstoestand te behouden en verder gewichtsverlies te voorkomen.

 

Wilt u hulp bij afvallen of aankomen? Maak dan een afspraak Met Smaak.

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70