Recept: Huevos ala flemenca

Spaanse ovenschotel met eieren

4 personen

Ingrediënten:
- 250 g tomaatjes
- stronk broccoli
- schaaltje haricots verts
- 2-3 geroosterde paprika's (pot)
- 150 g chorizo (vleeswaar)
- 150 g rauwe ham (vleeswaar)
- 8 eieren
- 1 à 2 tl milde paprikapoeder
- peper en zout
- peterselie

Oven voorverwarmen op 200 graden. Tomaatjes doormidden snijden. Broccoli in roosjes verdelen en samen met haricots 2 min. koken. Afgieten en met koud water afspoelen. Paprika's uit laten lekken en in repen snijden. Ham in repen snijden. 
Ovenschaal invetten met olijfolie, tomaatjes met snijkant naar beneden in de schaal leggen. Groente en paprika over de schaal verdelen, ham en chorizo er tussen steken. Bestrooien met paprikapoeder. Eieren verdelen over de schaal, peper en zout naar smaak er boven malen. 15-20 minuten bakken tot de eieren gaar zijn. Bestrooien met verse peterselie.
Lekker met vers volkorenbrood of zilvervliesrijst.

 

Recept: Lhem Berkok (Marokkaans stoofvlees)

Een heerlijk winters recept!

4 tot 8 personen

1 kilo vlees (rund/kalf/lam/kip/geit) in blokken gesneden
3 uien, 2/3 tenen knoflook

gemberpoeder

koriander
saffraan

kurkuma
Ras el Hanout (kruidenmengsel o.a. verkrijgbaar bij de toko)

zout en peper
pruimen

verse koriander
amandelen

verse platte peterselie 
sesamzaad

olie en water 
4/6 hardgekookte eieren

Vlees in olie aanbraden, uien en knoflook snipperen en meebakken. Gember, saffraan, kurkuma, koriander en Ras el Hanout toevoegen (hoeveelheid naar smaak) en een scheut water. Laat rustig sudderen en voeg steeds beetje water toe. Laat het niet verdampen maar het vlees moet ook niet ‘zwemmen’. Zout en peper toevoegen. Met deksel op de pan laten sudderen, steeds controleren of er nog een beetje water bij moet. Proef of er genoeg kruiden inzitten, zo nodig toevoegen. Pruimen toevoegen en mee laten sudderen. De uien, pruimen en kruiden maken samen een dikke saus. Ondertussen de amandelen in een droge koekenpan roosteren (erbij blijven, ze branden snel aan). Als het vlees gaar is (2-3 uur) de pan van het vuur halen. Het vlees met de saus in een mooie schaal scheppen, de eieren halveren en rangschikken, verse koriander en peterselie erover snipperen, de amandelen en het sesamzaad erover strooien.

Kan bij aardappels, couscous, bulgur, rijst, brood… met rauwe, geroosterde of gestoofde groenten (broccoli, aubergine, courgette, wortel, boontjes enz).
 
Bismillah!

 

Recept: Boerenkool Anders

Spaghetti met pittige courgette en boerenkool
Gisteren, toen ik ietwat inspiratieloos door de Appie liep, een heerlijk en gezond recept gevonden. Dat we graag met jullie delen! De hoeveelheden iets aangepast en natuurlijk gekozen voor een volkoren spaghetti.

2 personen

Ingrediënten:
• 100 g volkoren spaghetti
• 1 teen knoflook
• 46 g ansjovisfilets in olijfolie
• 1 theelepel sambal 
• 1 courgette
• 150 g boerenkool
• 200 g cherrytomaten
• 25 g Pecorino Romano (kaas)

Kook de spaghetti beetgaar. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Bak de ansjovisfilets met de olie in een hapjespan en duw met een pollepel de ansjovis in stukjes. Voeg de knoflook en sambal toe en fruit 2 min. op laag vuur. Snijd de courgette in stukjes en voeg deze samen met de boerenkool toe aan het knoflook-sambalmengsel. Bak 5 min. mee op hoog vuur. Schep regelmatig om. Halveer de tomaatjes. Giet de spaghetti af en meng met de tomaten door de groenten. Schaaf de pecorinokaas erover en eet smakelijk!

Recept: Anti- Blue Monday Smoothie

 

Daar word je blij van!

Voor 2 smoothies:

- spinazie (een grote hand verse spinazie of een klein handje diepvries deelblokjes)

Deze bladgroente is rijk aan magnesium. Een tekort hieraan kan je lusteloos, moe en geïrriteerd maken. Spinazie is ook een goede bron van vitamine A, B , C, ijzer en eiwitten. Deze geven je energie en houden je scherp!

 - 1 banaan

Bananen laten je lachen! Want bananen bevatten het 'gelukshormoon' serotonine. 

 - Cacoa nibs 2 theelepels (tegenwoordig bijna in elke supermarkt te koop)

Cacao verbetert je stemming doordat er onder andere tryptofaan in zit, dat van nature vrolijk maakt, stress vermindert en ontspant! Tryptofaan werkt in op je serotoninehuishouding: het eerder genoemde ‘gelukshormoon’.

 - 2 sinaasappels

 - gember

 Energiebooster!

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

Zuiderkaag

Kaagweg 15c

1741 LC Schagen

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70

 

Aangesloten bij de ketenzorg Diabetes en CVRM:

De praktijk is elke vrijdagmiddag vanaf 13:00 uur gesloten.