Spaanse ovenschotel met eieren
4 personen
Ingrediënten:
- 250 g tomaatjes
- stronk broccoli
- schaaltje haricots verts
- 2-3 geroosterde paprika's (pot)
- 150 g chorizo (vleeswaar)
- 150 g rauwe ham (vleeswaar)
- 8 eieren
- 1 à 2 tl milde paprikapoeder
- peper en zout
- peterselie
Oven voorverwarmen op 200 graden. Tomaatjes doormidden snijden. Broccoli in roosjes verdelen en samen met haricots 2 min. koken. Afgieten en met koud water afspoelen. Paprika's uit laten lekken en in repen snijden. Ham in repen snijden.
Ovenschaal invetten met olijfolie, tomaatjes met snijkant naar beneden in de schaal leggen. Groente en paprika over de schaal verdelen, ham en chorizo er tussen steken. Bestrooien met paprikapoeder. Eieren verdelen over de schaal, peper en zout naar smaak er boven malen. 15-20 minuten bakken tot de eieren gaar zijn. Bestrooien met verse peterselie.
Lekker met vers volkorenbrood of zilvervliesrijst.

2 personen
Ingrediënten:
• 100 g volkoren spaghetti
• 1 teen knoflook
• 46 g ansjovisfilets in olijfolie
• 1 theelepel sambal
• 1 courgette
• 150 g boerenkool
• 200 g cherrytomaten
• 25 g Pecorino Romano (kaas)
Kook de spaghetti beetgaar. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Bak de ansjovisfilets met de olie in een hapjespan en duw met een pollepel de ansjovis in stukjes. Voeg de knoflook en sambal toe en fruit 2 min. op laag vuur. Snijd de courgette in stukjes en voeg deze samen met de boerenkool toe aan het knoflook-sambalmengsel. Bak 5 min. mee op hoog vuur. Schep regelmatig om. Halveer de tomaatjes. Giet de spaghetti af en meng met de tomaten door de groenten. Schaaf de pecorinokaas erover en eet smakelijk!
Een heerlijk winters recept!
4 tot 8 personen
1 kilo vlees (rund/kalf/lam/kip/geit) in blokken gesneden
3 uien, 2/3 tenen knoflook
gemberpoeder
koriander
saffraan
kurkuma
Ras el Hanout (kruidenmengsel o.a. verkrijgbaar bij de toko)
zout en peper
pruimen
verse koriander
amandelen
verse platte peterselie
sesamzaad
olie en water
4/6 hardgekookte eieren
Vlees in olie aanbraden, uien en knoflook snipperen en meebakken. Gember, saffraan, kurkuma, koriander en Ras el Hanout toevoegen (hoeveelheid naar smaak) en een scheut water. Laat rustig sudderen en voeg steeds beetje water toe. Laat het niet verdampen maar het vlees moet ook niet ‘zwemmen’. Zout en peper toevoegen. Met deksel op de pan laten sudderen, steeds controleren of er nog een beetje water bij moet. Proef of er genoeg kruiden inzitten, zo nodig toevoegen. Pruimen toevoegen en mee laten sudderen. De uien, pruimen en kruiden maken samen een dikke saus. Ondertussen de amandelen in een droge koekenpan roosteren (erbij blijven, ze branden snel aan). Als het vlees gaar is (2-3 uur) de pan van het vuur halen. Het vlees met de saus in een mooie schaal scheppen, de eieren halveren en rangschikken, verse koriander en peterselie erover snipperen, de amandelen en het sesamzaad erover strooien.
Daar word je blij van!
Voor 2 smoothies:
- spinazie (een grote hand verse spinazie of een klein handje diepvries deelblokjes)
Deze bladgroente is rijk aan magnesium. Een tekort hieraan kan je lusteloos, moe en geïrriteerd maken. Spinazie is ook een goede bron van vitamine A, B , C, ijzer en eiwitten. Deze geven je energie en houden je scherp!
- 1 banaan
Bananen laten je lachen! Want bananen bevatten het 'gelukshormoon' serotonine.
- Cacoa nibs 2 theelepels (tegenwoordig bijna in elke supermarkt te koop)
Cacao verbetert je stemming doordat er onder andere tryptofaan in zit, dat van nature vrolijk maakt, stress vermindert en ontspant! Tryptofaan werkt in op je serotoninehuishouding: het eerder genoemde ‘gelukshormoon’.
- 2 sinaasappels
- gember
Energiebooster!