Diabetes (suikerziekte) komt voor bij 1 op de 14 Nederlanders. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden.

Normaal gesproken zorgt je lichaam er voor dat het glucosegehalte netjes binnen bepaalde waardes blijft. Wanneer je koolhydraten eet zet je lichaam dit om in bloedsuiker (glucose). Deze glucose wordt door je bloed vervoert naar al je lichaamscellen. Door middel van het hormoon insuline kan glucose opgenomen worden in de cellen  waar het wordt omgezet in energie. Glucose is dus de brandstof voor je lichaam en insuline is de sleutel naar de cellen. Een normale bloedsuiker schommelt tussen de 4 en 7 mmol/l nuchter en tussen de 7-9 mmol/l na de maaltijd.

Wat gaat er mis?

Bij diabetes mellitus gaat er iets mis: de productie van insuline door de alvleesklier is te laag en/of de cellen zijn minder gevoelig geworden voor de insuline waardoor de glucose niet opgenomen kan worden. Wanneer de productie van insuline al verstoord is bij de geboorte spreken we van diabetes type 1. Door een ongezonde leefstijl kan men diabetes type 2 ontwikkelen. Tijdens de zwangerschap kan ook diabetes ontstaan: zwangerschapsdiabetes. Door de verandering van hormonen worden de cellen tijdelijk minder gevoelig voor insuline. Na de zwangerschap verdwijnt de diabetes. 

Koolhydraten in de hoofdrol

Bij diabetes mellitus streven we er naar om de bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden: net als bij gezonde mensen nuchter tussen de 4-7 mmol. De bloedsuiker wordt verhoogd door het eten van koolhydraten. Deze spelen dan ook een belangrijke rol in de behandeling van diabetes.

Koolhydraten verdelen

Het is met name belangrijk de koolhydraten goed te verdelen over de dag. Van de koolhydraten in voeding maakt het lichaam bloedsuiker (glucose). Dat is de brandstof voor het lichaam. Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere. Daarom heten die ook wel ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten.

‘Snelle’ koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuiker, ‘langzame’ koolhydraten voor een langzame stijging. Langzame koolhydraten zijn dus beter.

Langzame koolhydraten

  • Volkoren graanproducten:
  •         - volkoren brood
  •         - volkoren crackers/beschuit
  •         - havermout
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten (zoals: bonen, erwten, sojaproducten)
  • Zuivelproducten

Snelle koolhydraten

  • Koek en snoep
  • Kant en klare maaltijden
  • Witte rijst
  • Wit brood, wit beschuit, croissant
  • Witte pasta
  • Frisdrank en vruchtensappen
  • Fruit

Door snelle koolhydraten te vervangen voor ‘langzamere’ alternatieven kunt u langer gebruik maken van de geleverde energie. Daarbij spelen vezels en eiwitten ook een belangrijke rol. Doordat vezels de opname vertragen en eiwitten complexer zijn om om te zetten, worden de koolhydraten uit de maaltijd langzamer opgenomen.  

Hyperglycemie

Wanneer diabetes mellitus niet goed wordt behandeld blijft de glucosespiegel constant te hoog, dit wordt hyperglycemie genoemd. Hyperglycemie kan op den duur schade veroorzaken aan de bloedvaten en dan met name de haarvaten. De nieren, ogen, zenuwweefsel en het hart- en bloedvatenstelsel ondergaan hierdoor de meeste schade. Een gezonde leefstijl, voeding en gewicht kunnen de gevolgen van diabetes beperken. 

Wilt u weten of u in uw voeding nog iets kunt veranderen om uw bloedsuiker te verbeteren? Of wilt u weten wat een koolhydraatarme voeding voor u kan doen? Maak een afspraak met Smaak! 

Cliënten met de diagnose diabetes mellitus via de huisarts, krijgen een vergoeding van 3 uur dieetbegeleiding per jaar via de ketenzorg. Ik ben aangesloten bij HKN Huisartsen (Kop van Noord-Holland). De consulten worden direct gedeclareerd bij deze partij. 

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70