Je bent zwanger! Tijdens de zwangerschap is goed eten belangrijk. De voedingstoffen die jij tot je neemt zijn nodig voor de baby om te groeien. Samen hebben jullie genoeg voedingstoffen nodig. Ook zijn er voedingsstoffen die je juist meer nodig hebt en producten die je beter aan de kant kunt laten staan.

Hoeveel méér moet ik eten?

Eigenlijk hoef je niet veel méér te eten. Het lichaam heeft meer energie nodig voor de ontwikkeling van de baby, maar jijzelf zal ook minder energie gebruiken. Je stopt misschien met sporten en doet alles waarschijnlijk wat rustiger aan.

Vermijden

Enkele producten kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vermijdt deze producten tijdens de zwangerschap:

-          Alcohol

Alcohol staat bovenaan: alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht. Ook de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd kan beïnvloed worden door gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Als je alcohol drinkt komt dit via de placenta bij het kind terecht, het heeft dan net zoveel alcohol in het bloed als jij.

Ben je van plan om zwanger te worden? Dan is het al verstandig om te stoppen met alcohol. In de eerste twee maanden van de zwangerschap vormen de organen van je baby zich al. Terwijl je dan soms nog niet weet dat je zwanger bent.

-          Rauwe producten

Rauwe producten kunnen mogelijke de Listeria-bacterie of Toxoplasmose bevatten. Denk aan: rauw vlees, rauwe vleeswaren, rauwe eieren, zachte kaas gemaakt van rauwe melk en voorverpakte (gerookte vis). De kans op een voedselinfectie kan hierdoor vergroot worden. Meestal is dit vooral vervelend voor jezelf, maar het kan in het geval van de Listeria bacterie of de Toxoplasma parasiet schadelijk zijn voor het kind. Een voedselinfectie met deze bacterie en parasiet kan voorkomen worden door voorgaande producten te mijden en de voeding veilig te bereiden/koken, zie 5x Veilig eten voor zwangeren.

-          Leverproducten

Lever bevat een grote hoeveelheid vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je lever- en leverproducten vermijdt krijg je niet teveel binnen.

-          Cafeïne

Ben je gewend veel koffie te drinken? Probeer dit dan terug te brengen naar 1 kopje per dag. Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank. 

-          Vis

Vis is heel gezond en kun je goed gebruiken tijdens de zwangerschap. Toch is het een aandachtspunt. Eet geen rauwe vis, zoals sushi of haring, deze kan de Listeria-bacterie bevatten zitten. Net als gerookte kant-en-klare vis uit de koeling.  Sommige soorten kunnen zware metalen bevatten, zoals kwik en lood. Eet daarom geen roofvissen (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn) en niet meer dan 2 porties vette vis per week en varieer met vissoorten. Verhit ze altijd goed.

Een handige lijst van alle voedingsmiddelen die je beter niet kunt gebruiken is te vinden op Het Voedingscentrum.

Belangrijk: foliumzuur en vitamine D

Het is belangrijk een supplement foliumzuur te gebruiken. Dit verkleint de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby. Neem vanaf vier weken vóór de bevruchting dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur, tot en met de tiende week van je zwangerschap.

Voor een goede botopbouw van de baby is vitamine D nodig. Vitamine D wordt aangemaakt in je huid onder invloed van de zon. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en krijg je via de voeding binnen door halvarine, margarine, bak- en braadproducten (geen olie), vette vis, vlees en eieren te gebruiken.  Roomboter bevat in geringe mate vitamine D.

Calcium, ijzer en omega-3 vetzuren

Calcium, ijzer en omega-3 vetzuren zijn tevens belangrijk tijdens de zwangerschap. Let op voldoende zuivel. Calcium is samen met vitamine D nodig voor de botopbouw. Dagelijks 2-3 glazen melk, zuivelproducten en/of sojaproducten met calcium en 1-2 plakken kaas, is de aanbeveling.

Om te voldoen aan je ijzerbehoefte is het belangrijk ijzerrijke producten te eten. IJzer zit vooral in vlees, maar ook in (volkoren)brood, aardappelen en (groene) groente.  Door vitamine C (groente en fruit) te gebruiken bij een ijzerrijke maaltijd wordt het ijzer makkelijker opgenomen.

Omega-3 vetzuren zitten in (vette) vis en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van het ongeboren kind. Probeer 1 keer per week vette vist te eten.

Zwangerschapsdiabetes

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, dan is het glucose-gehalte in je bloed te hoog. Een te hoog glucosegehalte kan ervoor zorgen dat het kind groter wordt. Dit kan de bevalling minder makkelijk maken. Het is verstandig om je voedingspatroon goed te bekijken en ervoor te zorgen dat de bloedwaardes meer normaal worden. Klik hier voor meer informatie over diabetes.

Gewicht

Heb je last van overgewicht en ben je nog niet zwanger? Probeer dan eerst iets af te vallen. Tijdens je zwangerschap is het niet verstandig om bewust af te vallen.

Het is normaal dat je ongeveer 12 kg aankomt tijdens de zwangerschap. Over het algemeen raak je die na de bevalling ook weer kwijt. Lukt dit niet, dan kunnen we je hierin uiteraard begeleiden.

 

Vraag je je af of je voeding volwaardig is nu je zwanger bent? Ik kan je hierin adviseren. Maak een afspraak Met Smaak!

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70