Morbide obesitas (BMI hoger dan 35) heeft een grote impact op de gezondheid en kwaliteit van leven. De laatste jaren wordt steeds vaker bariatrische chirurgie ingezet om gewichtsafname te bevorderen.

Onder bariatrische chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen doordat de voedselopname wordt beperkt en de spijsvertering gewijzigd. De keuze voor bariatrische chirurgie is ingrijpend.

Voorwaarden

Voor bariatrische chirurgie komt men niet zomaar in aanmerking. Er moet sprake zijn van een BMI hoger dan 40 óf een BMI van 35 met comorbiditeit (problemen als gevolg van het gewicht, zoals diabetes, hart-en vaatziekten, gewrichtsproblemen). Ook moet men diverse serieuze afvalpogingen hebben ondernomen. Een uitgebreide screening is onderdeel van het traject bij de diverse obesitascentra.

Gastric Bypass

Met een gastric bypass operatie wordt de maag definitief verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid (vandaar de term ‘bypass’). Hierdoor is het gedeelte van de dunne darm waar de voedselopname een stuk korter. Door de verminderde opname valt de patient af. Ook zorgt de kleinere maag ervoor dat een patiënt na de ingreep minder kan eten.

Gastric Sleeve

Een andere maagverkleinende operatie is de Gastric Sleeve. Hierbij wordt alleen de maag verkleind. De omleiding van de darmen vindt hierbij niet plaats.

Verandering van leefstijl

Beide ingrepen hebben een grote impact: na de operatie moet een patiënt anders en bewuster gaan eten. Het lichaam kan kleinere hoeveelheden vedragen en opnemen. De voeding die je tot je neemt dient volwaardig te zijn. Ook is het noodzakelijk om na de ingreep dagelijks extra vitaminen te gebruiken. Een verandering van leefstijl is essenteel om gewicht te verliezen en niet meer aan te komen.

Ondanks deze grote impact verbetert bij het overgrote deel van de patiënten de kwaliteit van leven sterk. Tevens zullen medische klachten en risico's verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen.

Dieetbegeleiding

Voorafgaande de operatie is dieetbegeleiding vaak nodig. Deels wordt dit vanuit de instantie of ziekenhuis verzorgd en deels door een diëtist uit de eerstelijn. Soms is 4-6 maanden begeleiding van een diëtist één van de eisen om toe te worden gelaten tot het traject. De diëtist leert u om anders te leren eten en drinken. Aan de volgende punten dient gewerkt te worden:

 

  • 6 eetmomenten per dag
  • scheiden van eten en drinken
  • eettempo aanpassen (langzaam kauwen, tijd nemen om te eten)
  • dagelijks een vitaminesupplement gebruiken
  • kies voor eiwitrijke maaltijden. Eiwitten zitten met name in vlees, vis, zuivel, kaas.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer bovenstaande punten niet lukken na de operatie kunt u last krijgen van braken, pijn in de maag of er kunnen voedingstekorten onstaan. 

Ook na de operatie kunt u uiteraard bij de diëtist terecht voor alle voedings-gerelateerde vragen.

 

Wilt u dieetbegeleiding bij het traject voor- en/of na bariatrische chirugie? Maak dan een afspraak Met Smaak.

Ik heb ervaring met deze begeleiding en de post-HBO 'Bariatrsiche chirurgie' gevolgd.  

 

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70