Met dit recept kun je alles lekker maken, dus ook spruitjes!
4 personen
Ingrediënten:
- 1 ui, 1 teen knoflook
- 2 aardappels, geschild
- 1/2 pompoen
- 500 g. (kleine) spruitjes
- 2 handjes tutti frutti (of gedroogde abrikozen)
- dubbelpak spekjes (of mager rundergehakt)
- kaneel (stokje of poeder)
- ras-el-hanout
- peper en zout
Alle ingrediënten in blokjes snijden, spruitjes schoonmaken. De spekjes in aparte koekenpan uitbakken en uit de pan scheppen. Ui en knoflook in de wok zachtjes fruiten in (milde) olijfolie. Aardappel, pompoen, spruitjes, spekjes, tutti frutti en specerijen toevoegen. Even aanbakken en dan een half glaasje water toevoegen. 5 minuten op zacht vuur door laten garen, zout en peper naar smaak toevoegen. Eet smakelijk!
Ingrediënten:
- blik kikkererwten (uitgelekt),
- 4 el geroosterd sesamzaad,
- 2 el tahin (sesampasta),
- 2-3 tenen knoflook,
- 4 el yoghurt,
- sap van halve citroen,
- 4 el olijfolie,
- 1 tl ras-el-hanout,
- 1tl paprikapoeder,
- snufje cayennepeper.
- Verse peterselie om te garneren.
Alles bij elkaar in de keukenmachine pureren tot een gladde massa. Eventueel nog wat extra tahin en yoghurt toevoegen.
Mengsel in een kommetje scheppen en met een lepeltje een spiraalvorm trekken. Beetje olijfolie in de spiraal druppelen en de hummus bestrooien met extra paprikapoeder, sesamzaadjes en verse peterselie.
Lekker op brood, bij rauwkost en bij de warme maaltijd!
Met de herfst buiten is een verwarmende pompoensoep welkom! We geven je een Marokkaans recept.
4 personen
Ingrediënten:
- een oranje of een flespompoen,
- 2-4 tenen knoflook,
- 2 uien,
- kaneelstokje,
- koriander-, karwei- en gemberpoeder,
- ras-el-hanout (te koop bij Marokkaanse/Turkse winkeltjes),
- chilivlokken,
- 2-3 blokjes kippenbouillon,
- milde olijfolie.
Uien en knoflook grof snijden en smoren in scheut olijfolie. Van alle specerijen een theelepel + kaneelstokje toevoegen en even mee laten smoren. Ondertussen de pompoen halveren en zaadjes verwijderen. De pompoen hoeft niet geschild, alleen lelijke plekjes wegsnijden. In blokken bij ui/knoflook voegen, 1 liter water toevoegen met de bouillonblokjes, alles 20 min. laten stoven tot de pompoen zacht is. Kaneelstokje er uit halen (bewaren!) en met de staafmixer de soep pureren. Extra water toevoegen tot de gewenste dikte, kaneelstokje terug in de pan en nog even zachtjes laten koken . Vergeet niet te proeven of de soep op smaak is!
Schep de soep in kommen en doe er nog een lepel dikke yoghurt in. Met verse koriander of peterselie bestrooien en je hebt een super-herfst-soep!