Maag- en darmproblemen komen veelvuldig voor in Nederland. Er zijn allerlei klachten en symptomen die op darmproblemen kunnen duiden. Obstipatie (verstopping), diarree, buikpijn, maagpijn, krampen, winderigheid, opgezette buik, maar ook hoofdpijn en vermoeidheid kunnen duiden op darmproblemen. Vaak is het lastig om echt een oorzaak te vinden. Darmproblemen kunnen u behoorlijk beperken in het dagelijks leven.

Verwijzing

Het is verstandig om voor het maken van een afspraak bij de diëtist eerst uw huisarts te raadplegen. Hij/zij kan beoordelen wat de aard van de problemen is en of u bij mij aan het juiste adres bent.

De juiste voeding

Door het goed uitvragen van het voedingspatroon (en zo nodig het bewegingspatroon) kan tijdens een consult al veel duidelijk worden. Samen met u wordt gekeken naar voedingsmiddelen die de boosdoener kunnen zijn en vooral naar voedingsmiddelen waar u waarschijnlijk geen problemen mee heeft en de darmwerking weer normaliseren.

Prikkelbare Darmsyndroom (PDS/IBS)

Het Prikkelbaar darmsyndroom, ook wel spastische darm genoemd, komt vaak voor. Wanneer er klachten zijn waar geen oorzaak voor wordt gevonden, wordt vaak de diagnose PDS meegegeven. Dit houdt in dat de darmen gevoeliger (prikkelbaarder) zijn dan normaal. De klachten zijn divers van aard en de ernst er van ook.  Klachten kunnen dagelijks spelen, maar ook een tijdje wegblijven. Stress en de mate van psychische gezondheid zijn ook van invloed op (gevoelige) darmen. 

Het FODMaP-dieet

Allereerst wordt gekeken naar uw huidige voeding om na te gaan of er tekorten zijn die de klachten veroorzaken of verergeren. Wanneer aanpassingen in uw huidige voeding geen resultaat opleveren wordt bekeken of het FODMaP-dieet voor uw geschikt is. Het FODMaP-dieet is speciaal ontwikkeld voor mensen met PDS. Het is een eliminatie-dieet. Dit houdt in dat bepaalde bekende triggers (FODMaP's) in de voeding enige tijd worden weggelaten en vervolgens weer worden ingevoerd om te kijken of dit van invloed is op uw klachten. 

Het FODMaP-dieet vraagt tijd en verdieping, maar levert doorgaans zeer goede resultaten op. 

Heeft u last van uw darmen en wilt u weten wat u kunt veranderen aan voeding en leefstijl? Maak dan een afspraak Met Smaak.

 

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70