Roomboter en halvarine onder de loep!

Je hoort steeds vaker dat halvarine slecht is en dat je beter roomboter kunt gebruiken om op je brood te smeren. Dat hebben wij als deskundigen eens even uitgezocht. Een snelle blik op de etiketten levert de volgende informatie:


-roomboter bevat 82 g verzadigd vet per 100 g product
-halvarine bevat 12 g verzadigd vet per 100 g product


Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en geeft zo meer risico op hart-en vaatziekten. Verzadigd vet moet met mate geconsumeerd worden. 
Roomboter wordt van melk gemaakt en bevat van nature een kleine hoeveelheid vitamine D. Er is verder niets aan toegevoegd, behalve de gezouten variant. 
Halvarine bestaat uit allerlei ingrediënten waaronder plantaardige oliën, zetmeel, droge melkbestanddelen, emulgatoren (voor de smeerbaarheid), conserveermiddel, voedingszuur, aroma's, kleurstof en vitamine A en D.


Wat is nu verstandig om te kiezen?

Roomboter levert meer verzadigd vet en meer kilocalorieën, is onbewerkt en smaakt lekker. Zo vanuit de koelkast is roomboter slecht smeerbaar. Halvarine levert meer vitaminen, bevat minder verzadigd vet en minder kilocalorieën, goed smeerbaar en is een samengesteld en bewerkt product. 
Tja...overal waar je teveel van eet is niet goed...ga je voor een onbewerkt product of voor het makkelijk smeerbare product...let je op de kilocalorieën of smeer je niet zo dik...Heb je vitamine D nodig en kies je toch voor roomboter? Gebruik dan een vitamine D supplement. Als je roomboter in een afgesloten plastic doosje buiten de koelkast bewaart, is deze ook smeerbaar.


Maak je eigen keus; wil je meer advies, maak dan een afspraak.

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

Zuiderkaag

Kaagweg 15c

1741 LC Schagen

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70

 

Aangesloten bij de ketenzorg Diabetes en CVRM:

De praktijk is elke vrijdagmiddag vanaf 13:00 uur gesloten.