Je hoort steeds vaker dat halvarine slecht is en dat je beter roomboter kunt gebruiken om op je brood te smeren. Dat hebben wij als deskundigen eens even uitgezocht. Een snelle blik op de etiketten levert de volgende informatie:
-roomboter bevat 82 g verzadigd vet per 100 g product
-halvarine bevat 12 g verzadigd vet per 100 g product
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en geeft zo meer risico op hart-en vaatziekten. Verzadigd vet moet met mate geconsumeerd worden.
Roomboter wordt van melk gemaakt en bevat van nature een kleine hoeveelheid vitamine D. Er is verder niets aan toegevoegd, behalve de gezouten variant.
Halvarine bestaat uit allerlei ingrediënten waaronder plantaardige oliën, zetmeel, droge melkbestanddelen, emulgatoren (voor de smeerbaarheid), conserveermiddel, voedingszuur, aroma's, kleurstof en vitamine A en D.
Wat is nu verstandig om te kiezen?
Roomboter levert meer verzadigd vet en meer kilocalorieën, is onbewerkt en smaakt lekker. Zo vanuit de koelkast is roomboter slecht smeerbaar. Halvarine levert meer vitaminen, bevat minder verzadigd vet en minder kilocalorieën, goed smeerbaar en is een samengesteld en bewerkt product.
Tja...overal waar je teveel van eet is niet goed...ga je voor een onbewerkt product of voor het makkelijk smeerbare product...let je op de kilocalorieën of smeer je niet zo dik...Heb je vitamine D nodig en kies je toch voor roomboter? Gebruik dan een vitamine D supplement. Als je roomboter in een afgesloten plastic doosje buiten de koelkast bewaart, is deze ook smeerbaar.
Maak je eigen keus; wil je meer advies, maak dan een afspraak.
Feiten en weetjes over bier en wijn
Bier, wijn en sterke drank leveren net als gebak, koek en snacks extra calorieën (energie) die we niet echt nodig hebben, maar waar we wel van kunnen genieten. Hoe ga je om met drank? Hoeveel mag je drinken zonder risico voor je gezondheid? Levert bier meer calorieën dan wijn? En hoe verbrand je die extra calorieën weer?
Voor vrouwen geldt: max. 1 standaardglas per dag, voor mannen max. 2 standaardglazen per dag.
Wat is een standaardglas en hoeveel kcal. levert dat?
1 stapelglas bier (200 ml) | 90 kcal | 1 standaardglas alcohol |
1 flesje bier (300 ml) | 135 kcal | 1,5 standaardglas alcohol |
1 glas wijn, wit, droog (100 ml) | 67 kcal | 0,9 standaardglas alcohol |
1 glas wijn, wit, zoet (100 ml) | 96 kcal | 1 standaardglas alcohol |
1 glas wijn, rood (100 ml) | 82 kcal | 1 standaardglas alcohol |
Om 100 kcal. te verbranden moet een persoon van 70 kg:
- 8 minuten hardlopen
- 12 minuten tennissen
- 25 minuten wandelen
Als je denkt dat je te veel drinkt, ga dan voor jezelf eens na:
- Welke dag van de week kan je je drankje laten staan?
- Geniet bewust, ga ervoor zitten. Drink het glas niet zonder nadenken leeg.
- Hoe kun minder drinken als je uitgaat?
- Neem een kleiner glas
- Drink er een glas water bij
- Drink eens alcoholvrij bier
Alcohol verstoort de vetverbranding. Als je bezig bent met afvallen is het beter om alcohol een tijd te laten staan. Af en toe een glas wijn is minder slecht dan bier. Suiker in bier wordt heel snel in het bloed opgenomen en omgezet in vet…Heb je meer vragen? Wil je gericht advies? Maak dan een afspraak met diëtisten Met Smaak!
Bronnen:
- Kennisinstituut Bier
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten
- ‘Andere gezonde voeding’, H. Verkoelen
Eindelijk goed nieuws over de boterham. Uit onderzoek door de Harvard universiteit onder 120.000 deelnemers is gebleken dat volkoren granen een positief effect hebben op het risico op hart-en vaatziekten. Van 1984 tot 2010 hielden de onderzoekers bij wat deelnemende mannen en vrouwen aten, waar ze ziek van werden en waar ze aan overleden. De laatste jaren zijn granen, met name tarwe, steeds minder populair geworden. Mede door de aandacht voor coeliakie (gluten-intolerantie) en boeken als ‘De Voedselzandloper’ en ‘Broodbuik’. De populariteit van de anti-granenhype is te verklaren door het feit dat je van minder koolhydraten (en dus granen) gewicht verliest. Laten we voorop stellen dat het laten staan van granen voor enkele mensen zeer positief is en zelfs noodzakelijk kan zijn.Toch zijn we blij dat de volkorengranen nu eens positief benoemd worden. |
|
De graankorrel bestaat uit 3 delen: Het meellichaam: bevat hoofdzakelijk koolhydraten, eiwitten en een klein beetje vitamine B. De kiem: bevat mineralen, vitamine B en vitamine C. De zemel: bevat o.a. vitamine B, antioxidanten, mineralen en eiwitten. De onderzoekers vermoeden dat consumptie van de zemelen van de volkorengranen het belangrijkste deel van de graankorrel is in verband met het verlaagde risico op hart-en vaatziekten. |
![]() |
Houdt het op 3-4 boterhammen per dag en reserveer een kwart van je ‘avondmaaltijdbord’ voor granen. En.. varieer! Er zijn zoveel smakelijk soorten: volkorenbrood, volkoren zuurdesembrood, speltbrood, roggebrood, volkoren knäckebröd, volkoren beschuit, mueslibrood, volkoren stokbrood, havermout, volle graanvlokken, muesli, volkoren pita’s, zilvervliesrijst, spelt, tarwe, volkoren couscous en volkoren pasta. Andere gezonde varianten in plaats van granen zijn amaranth, boekweit, quinoa en (zoete) aardappels. Granen kun je ook eens vervangen door fruit, groente, peulvruchten, zaden en noten. Denk bijvoorbeeld eens aan een rijkgevulde soep of salade als lunch. |