In de winter is het belangrijk om extra aandacht te geven aan voldoende inname van vitamine D. Vitamine D werkt samen met calcium aan stevige botten, dit is al langer bekend. Maar deze vitamine doet meer! Zo is vitamine D betrokken bij de weerstand, werkt tegen spierzwakte en spierkramp, verlaagt de kans op depressie, werkt preventief tegen het ontstaan van sommige soorten kanker en speelt mogelijk een rol speelt bij diabetes mellitus type 1.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en we krijgen vitamine D binnen via onze voeding, met name vette vis (makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking en sardines). Aan halvarine, margarine en vloeibare bak&braad wordt vitamine D toegevoegd.

Voor ons, de Noord-Europeanen valt het niet mee om in de winter voldoende zonlicht, en dus vitamine D, op te nemen. Mensen met een donkere huidskleur, vrouwen boven de 50 jaar en mensen van 70 jaar en ouder hebben sowieso meer vitamine D nodig. Als je twijfelt aan je vitamine D-gehalte kun je de volgende test doen:
http://www.vitamine-info.nl/hoeveel-heb-ik…/vitamine-d-test/

Heb je een tekort? Dan is het verstandig om extra vitamine D te slikken. Supplementen zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Wil je meer weten over vitamine D en andere vitaminen? Check dan deze link: http://www.vitamine-info.nl/

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70