Nee, helaas zo makkelijk gaat dat niet. Toch kan water drinken je wel helpen!
En wel op deze manier:

1. Honger of dorst?
Honger en dorst worden vaak met elkaar verward. Grijp dus niet meteen in de koektrommel. Maar neem eerst een glas water.

2. Water zorgt voor een vol gevoel
Door het drinken van water neemt je maagvolume toe wat een gevoel van verzadiging geeft. Op deze manier zal je eetlust afnemen. Let er wel op dat je de waterinname niet overdrijft tijdens het eten van een maaltijd. Je kunt hierdoor te weinig eten, waardoor je snel weer trek krijgt en de kans op snoepen later op de dag toeneemt.

3. Afvoer afvalstoffen
Een goede vochtinname zorgt ervoor dat je afvalstoffen goed via de nieren worden uitgescheiden. Wanneer je opgeslagen vet verbrandt, komen daar afvalstoffen bij vrij. Die moeten je lichaam uit. Voldoende water zorgt ervoor dat je je lichaam hier niet mee opzadelt.

4. Een goede stoelgang
Een goede stoelgang wordt bepaald door: voldoende vocht, vezels en beweging. Wanneer je je eetpatroon meer vezelrijk maakt (zoals gebruik extra groente, volkoren producten en fruit) zal je ook moeten letten op extra vocht. Vezels binden zich namelijk met water. Wanneer er te weinig vocht is, kun je last krijgen van obstipatie/verstopping en kun je niet goed naar het toilet.

Als diëtisten adviseren wij dat 1 ½ tot 2 liter vocht op een dag genoeg is. Onder vocht kun je alles plaatsen: water, thee, koffie, melk of ander zuivelproduct, sap, limonade, (light)frisdrank of een kop soep.
Heb je geen idee hoeveel je drinkt op een dag? Kijk hier eens naar:
• thee of melk bij het ontbijt
• glas water na het tanden poetsen
• kop koffie of thee in de pauze
• thee, sap, melk bij de lunch
• thee of koffie later op de middag
• glas water bij het avondeten
• koffie of thee ‘s avonds
• glas water na het tanden poetsen
Zo heb je zeker al 1 ½ liter vocht binnengekregen!

Heb je moeite met drinken of vergeet je het gewoon? Denk eens aan een glaasje water als je net uit bed komt, of een karaf met glas of een flesje naast de kraan laten staan (paar slokken na het handen wassen). Zet geen 2 liter kan neer, grote kans dat dit je gaat tegenstaan.

Het grote voordeel van water, koffie of thee zonder suiker en melk is natuurlijk dat je er niet van aankomt. Vers sap en melk zijn goed voor de nodige bouwstoffen. Gezoete dranken met mate drinken, ook beter voor je gebit. In de zomer kun je lekker koel water drinken, in de winter is warme thee prima.
Op onderstaand plaatje kun je zien welk nut water (vocht) voor ons lichaam heeft.

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70