Superfoods...

Een aantal superfoods is onder de loep genomen in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. De resultaten van dit onderzoek staan gepubliceerd in het Nederlandse tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek nr.3 , juni 2015.
In de praktijk krijgen wij regelmatig vragen over superfoods, dus hebben wij dit nog eens even verder uitgeplozen. Wat zijn superfoods, welke voedingsmiddelen vallen daaronder, wat is het verschil met gewone voeding en is er wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidsclaims die vermeld staan?

Superfoods zijn natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen, rijk aan voedingstoffen. Ze worden gebruikt om verschillende ziekten en klachten te verbeteren. Gezond en natuurlijk staat bij steeds meer mensen hoog in het vaandel, maar wat is waar over de werking van superfoods?

De keuze is reuze                                                                                                                                                                                                                                                                                       We openen een willekeurige website waar je superfoods kan bestellen, en zien dat de keuze enorm uitgebreid is. De prijzen liegen er niet om, dit is handel! €8,- voor een pondje quinoa, €11,25 voor 125 g tarwegras, €10,- voor een pond chiazaad, een pot spirulinatabletten à 60 stuks €8,- … Hoog tijd om te kijken wat superfoods werkelijk zijn.

De tien meest verkochte en populairste superfoods zijn chiazaad, goji-bessen, hennepzaad, kokosolie, maca, quinoa, rauwe cacao, spirulina, tarwegras en zeewier. De meeste producten zullen wel bekend zijn, toch nog even een toelichting bij een paar:
- Maca: wordt gemaakt van de wortels van een plant uit Peru,wordt verkocht in poedervorm of capsules. Bevat veel mineralen, vitamine B, enzymen, magnesium en essentiële aminozuren. De macawortel zou een geneeskrachtige werking hebben en positief effect op het libido.
- Spirulina: blauwgroene zoutwateralg, wordt verkocht in poedervorm of als tablet. Spirulina wordt gekweekt in speciale tanks in Noord-Amerika en Azië. Spirulina is rijk aan vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren en mineralen. Spirulina is eiwitrijk.

Effect?          

Over maca is inderdaad bekend dat het een positieve werking heeft op het libido, al is het soms in geringe mate.
Spirulina is eiwitrijk en daarom een goed alternatief voor vegetariërs en veganisten. Er wordt beweerd dat het effect heeft op het uithoudingsvermogen (energie) maar hier is onvoldoende bewijs voor. Wel heeft het effect bij een te hoog cholesterolgehalte en dat is gunstig ter voorkoming van hart-en vaatziekten. Ook kan het bijdragen aan het beheersen van allergische reacties zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en allergische reacties op huisdieren.
Chiazaad bevat omega 3- vetzuren (ALA en EPA). Vette vis zoals zalm en makreel bevat ook omega 3-vetzuren. Deze hebben een gunstige werking voor hart- en bloedvaten. Maar er is onvoldoende bewijs dat chiazaad een positief effect heeft op hart- en vaatziekten. Chiazaad levert per eetlepel 3,4 gram vezels (ter vergelijking: een volkoren boterham levert 2 gram vezels) en kan zorgen voor een verzadigd gevoel en eetlustremmend werken. Een kritische kanttekening van ons hierbij is dat je waarschijnlijk liever een volkorenboterham eet dan een hap chiazaad…

Wij zijn benieuwd naar wat jullie ervaringen zijn met superfoods. Gebruik je ze, wat doe je ermee, waarom gebruik je ze, wat merk je ervan? Ben je positief over superfoods of vind je het onzin? Wat is volgens jullie een superfood? Welke andere voedingsmiddelen kunnen ook als superfood betiteld worden? 

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

Zuiderkaag

Kaagweg 15c

1741 LC Schagen

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70

 

Aangesloten bij de ketenzorg Diabetes en CVRM:

De praktijk is elke vrijdagmiddag vanaf 13:00 uur gesloten.