Zorg voor je gebit!

Je gebit is een groot bezit. Iedereen weet tegenwoordig wel dat je 2x per dag je tanden moet poetsen met fluortandpasta. Flossen mag ook niet overgeslagen worden. En als je dan toch nog gaatjes hebt? Hoe komt dat? En hoe kan je dat voorkomen?

Tandcariës (gaatjes) en tanderosie (slijtage van het glazuur) beschadigen het gebit. Met name zuren in ons eten en drinken zijn de oorzaak. Zuren zitten bijvoorbeeld in fruit en frisdranken. Suiker in ons voedsel wordt in de mond ook omgezet in zuur. De bacteriën in tandplak produceren ook zuren. Als we dus iets eten of drinken dat zuur of suiker bevat, is dit een aanval op het gebit. Meteen poetsen na het eten van iets zoets of zuurs is geen goed idee. Wacht een half uurtje om het gebit zichzelf te laten herstellen.

7 eet- en drinkmomenten
Belangrijk is dat je niet vaker dan 7x per dag iets eet en drinkt. Eetmomenten zijn gewoon je ontbijt, lunch en avondmaaltijd. De andere eetmomenten zijn tussendoortjes. Combineer eten en drinken bij een tussendoortje.

Na zoet komt water
Als je iets zoets (bv. koekje+limonade, fruit)neemt, spoel je mond dan na met wat water. Dat spoelt de suiker weg. Ga met je tong goed langs je tanden en kiezen om restjes weg te halen. Dat brengt tevens de speekselproductie op gang, ook goed om de suiker weg te spoelen. Een stukje suikervrije kauwgom doet ook goed werk!

Neem wat hartigs
Een hartig tussendoortje zoals een augurkje in een plakje ham of een blokje kaas is helemaal goed. Kaas zorgt er ook voor dat je glazuur niet aangetast wordt, net zoals alle andere zuivelproducten. Dat komt omdat er calcium in zit.

Snoep in één keer
Af en toe een snoepje kan ook best, maar eet er liever een paar in één keer. Lang sabbelen op een snoepje (lolly!) zorgt voor een lange suiker/zuuraanval op je glazuur. Weer even naspoelen met wat water.

Chips zijn ook ‘zoet’
Chips zijn niet zo goed voor je gebit. Omdat chips hartig zijn, denken we snel dat het niet slecht is. Chips bevatten koolhydraten en die worden in je mond al omgezet in suikers. Bovendien zijn chips plakkerig en blijven lang tussen tanden en kiezen zitten. Ook hier weer: goed met je tong langs tanden en kiezen om de restjes weg te halen en naspoelen met water.

Beperk zoete dranken
Om tanderosie te voorkomen, kun je het beste zo min mogelijk zoete dranken nemen. Dit geldt voor alle frisdranken, met of zonder koolzuur. Maar ook icetea en gewone aanmaaklimonade veroorzaken tanderosie. Het beste is om het glas in een paar slokken leeg te drinken en niet telkens een slokje nemen. Eet er een stukje kaas bij!

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

Zuiderkaag

Kaagweg 15c

1741 LC Schagen

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70

 

Aangesloten bij de ketenzorg Diabetes en CVRM:

De praktijk is elke vrijdagmiddag vanaf 13:00 uur gesloten.