32 miljoen eieren eten we met z’n allen tijdens de Paasdagen. Dat is zo’n twee eieren per persoon. Normaal ligt de consumptie gemiddeld op twee eieren per week. Is zo’n extra eitje nou zo verkeerd? En hoe zit het met het cholesterol?

Van een ei wordt wel gezegd dat het een dikmaker en cholesterolbom is, maar of dat reëel is? Een te hoog ‘slecht’ cholesterol (LDL) wordt niet veroorzaakt door het eten van cholesterolrijke producten zoals eieren, maar meer door producten met een hoog verzadigd vetgehalte (HDL). Deze vetten, die de lever aanzetten tot het produceren van cholesterol, blijken een veel grotere impact te hebben. Verzadigde vetten zitten met name in bewerkte producten als: koek, gebak, chips, snacks, bewerkt en vetrijk vlees (hamburgers, gehakt) etc).

Een ei bevat weinig verzadigd vet (slechts 2,4 gram per ei). Eieren zijn verder een goede voedingsbron van vitaminen (A, B1, B2, B6, D, E en K), mineralen (ijzer en fosfaat) én uiteraard eiwit – een belangrijke bouwstof voor het lichaam.
Het wit van ei is vrij van cholesterol, de eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol. Wanneer andere bronnen van cholesterol zoals vlees en vleeswaren, gevogelte, volle melkproducten, kaas en gebak ook met mate worden gegeten, past een ei prima in een gezond voedingspatroon. Anders dan de meeste mensen denken heeft cholesterol uit de voeding bij gezonde mensen nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Is bij u een te hoog cholesterolgehalte geconstateerd? Houd het dan op maximaal drie eitjes per week.

Dat eitje kan dus gerust tijdens de Paasdagen. Alhoewel chocolade-eitjes... Laten we het daar maar een andere keer over hebben.

Meer weten over een verhoogd cholesterolgehalte? Klik hier.

 

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70