Kom maar op met die boterham!

Eindelijk goed nieuws over de boterham. Uit onderzoek door de Harvard universiteit onder 120.000 deelnemers is gebleken dat volkoren granen een positief effect hebben op het risico op hart-en vaatziekten. Van 1984 tot 2010 hielden de onderzoekers bij wat deelnemende mannen en vrouwen aten, waar ze ziek van werden en waar ze aan overleden.

De laatste jaren zijn granen, met name tarwe, steeds minder populair geworden. Mede door de aandacht voor coeliakie (gluten-intolerantie) en boeken als ‘De Voedselzandloper’ en ‘Broodbuik’. De populariteit van de anti-granenhype is te verklaren door het feit dat je van minder koolhydraten (en dus granen) gewicht verliest. Laten we voorop stellen dat het laten staan van granen voor enkele mensen zeer positief is en zelfs noodzakelijk kan zijn.Toch zijn we blij dat de volkorengranen nu eens positief benoemd worden.

 

De graankorrel bestaat uit 3 delen:

Het meellichaam: bevat hoofdzakelijk koolhydraten, eiwitten en een klein beetje vitamine B.

De kiem: bevat mineralen, vitamine B en vitamine C.

De zemel: bevat o.a. vitamine B, antioxidanten, mineralen en eiwitten.

De onderzoekers vermoeden dat consumptie van de zemelen van de volkorengranen het belangrijkste deel van de graankorrel is in verband met het verlaagde risico op hart-en vaatziekten.

Houdt het op 3-4 boterhammen per dag en reserveer een kwart van je ‘avondmaaltijdbord’ voor granen. En.. varieer! Er zijn zoveel smakelijk soorten: volkorenbrood, volkoren zuurdesembrood, speltbrood, roggebrood, volkoren knäckebröd, volkoren beschuit, mueslibrood, volkoren stokbrood, havermout, volle graanvlokken, muesli, volkoren pita’s, zilvervliesrijst, spelt, tarwe, volkoren couscous en volkoren pasta.

Andere gezonde varianten in plaats van granen zijn amaranth, boekweit, quinoa en (zoete) aardappels.

Granen kun je ook eens vervangen door fruit, groente, peulvruchten, zaden en noten. Denk bijvoorbeeld eens aan een rijkgevulde soep of salade als lunch.

diëtisten Met Smaak

Voeding & Leefstijl

Zuiderkaag

Kaagweg 15c

1741 LC Schagen

06 30 36 40 26

info@dietistenmetsmaak.nl

KvK nummer

70337039

Rekeningnummer

NL28 KNAB 0280 6084 70

 

Aangesloten bij de ketenzorg Diabetes en CVRM:

De praktijk is elke vrijdagmiddag vanaf 13:00 uur gesloten.